Informatie en advies over warmtepompen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Met hybride verwarming systemen worden verwarmingsinstallaties bedoeld die het gebruik combineren van  fossiele brandstof (bijvoorbeeld aardgas) en hernieuwbare energie / duurzame energie. Zoals bijvoorbeeld:

  • Luchtwater/warmtepomp met cv ketel
  • Luchtwater/warmtepomp met cv ketel en zon-energie
  • Ventilatielucht warmtepomp met cv ketel

Vaak wordt dan  in de ‘volksmond’ specifiek één toestel bedoeld waarbij beide ‘onder een mantel’ zijn gebracht. (Denk aan een auto die naast benzine ook op een accu rijdt). Maar door systemen zelf te combineren, bijvoorbeeld een HR CV-ketel (aardgas) en een lucht/water warmtepomp bouw je dus in feite je eigen hybride systeem.

Video Uitleg (engels)

Waarom zouden we dit doen ?

Voorbeeld:  bij ’n bepaald type lucht/water warmtepomp kan de COP (rendement)  bij een bepaalde buitentemperatuur (bijvoorbeeld < 5 °C)  lager dan 2.8 worden. Op dat moment wordt bijvoorbeeld omgeschakeld naar de HR-CV ketel omdat deze vanaf dat punt minder energie verbruikskosten met zich meebrengt.

Uitgangspunt is dan ook  vaak: De energierekening.

Naast de ‘energierekening’  voor wat betreft kWh elektra of m³ aardgas betaalt u in Nederland ook kosten voor uw aansluiting. Als u een  woning heeft van normale grote en ‘elektrisch’ wil koken (inductie bijvoorbeeld) is het vaak toch goedkoper om alleen voor een warmtepomp te kiezen zonder de koppeling met een HR-CV ketel. U kunt dan immers de gasaansluiting buiten de deur laten en van de vaste gas-aansluitkosten  af zijn. Dat is dus een kwestie van rekenen.

Verschil hybride en standaard warmtepomp?

Wat is het verschil tussen een hybride en een standaard warmtepomp vraag je je wellicht af? Het verschil zit in het doel van de warmteproductie. Een normale warmtepomp heeft meestal als enige doel om te verwarmen. Een hybride warmtepomp zorgt voor warm water en voor de verwarming. Kies je voor een warmtepompboiler, dan kies je dus voor een warmtepomp die alleen voor warm water kan zorgen.


Voorbeeld van hybride installatie:

Hierboven:  voorbeeld van een ‘Hybride installatie’, in dit geval met 3 warmtebronnen.

  • In de winter, als het buiten onder de c.a. 5 °C komt , schakelt de lucht/water warmtepomp uit en verwarmt de ketel zowel tapwater als cv-water.
  • In het voor en najaar verwamt de lucht/water warmtepomp zowel tapwater als cv-water. Indien deze het niet aan kan wordt de ketel door de warmtepomp bijgeschakeld om mede cv water te verwarmen.
  • In de zomer verwarmt de lucht/water warmtepomp het tapwater en indien nodig het cv-water.
  •  Altijd: de zon draagt haar energie, als deze er voldoende is, eerst bij aan tapwater en daarna eventueel nog aan cv-water.

Ook is het mogelijk om, als extra veel tapwater nodig is, de ketel bij te schakelen voor meer tapwater comfort of desinfecteer bedrijf.

hybride-warmtepomp-animatie

Nog een voorbeeld

Bovenstaand nog een voorbeeld van een Hybride systeem, de installatie wordt in eerste instantie verwarmd door de warmtepomp en in de winter eventueel geholpen door de warmtepomp of de warmtepomp verwarmt boven een ingestelde buitentemperatuur de installatie. Tapwater wordt voorverwarmd door de warmtepomp (zgn. stooklijn niveau) en na-verwarmd in de combiketel. Als de temperatuur van de zonnecollector(en) 10 graden hoger is dan de temperatuur in het vat, dan wordt het vat opgewarmd met  thermische zon-energie welke dus bijdraagt aan tapwater en eventuele verwarming van de woning. In de zomer kan er actief gekoeld worden, de wisselklep loopt dan om en koelen gebeurt buiten de buffer om, op die manier kan de zonne-energie nog steeds ingezet worden voor tapwater. Voor het afgifte systeem is een menggroep opgenomen, de temperatuur in het vat kan immers, door de zon energie, te hoog zijn geworden voor het afgifte systeem.  De menggroep mengt het warme cv  aanvoerwater dan bij met retourwater uit het afgiftesysteem zodat de juiste lage aanvoertemperatuur wordt verkregen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?