Warmtepompen werken dankzij het feit dat ze warmte onttrekken aan grondwater, buitenlucht en aarde, zelfs wanneer de temperaturen buiten koud zijn. In het laatste geval zorgt de compressor voor de verwarming. Het meest voorkomende waterpompsysteem gebruikt buitenlucht als energiebron. Op die manier haalt u 80 procent van uw energieverbruik uit de lucht. Het enige wat u nodig heeft om de warmtepomp werkend te houden is elektriciteit. Die kunt u onttrekken aan het energienet, maar u kunt die elektriciteit natuurlijk ook verkrijgen via zonnepanelen.
Vijf soorten warmtepompen
Kijkend naar warmtepompen kan je vijf soorten onderscheiden die we ieder zullen omschrijven.
- De Geothermische warmtepomp. Deze warmtepomp haalt de benodigde warmte uit de grond. We spreken dan van de termen grond/water warmtepomp en bodem/water warmtepompen. Dit warmtepompsysteem is voorbeeld van passieve warmtepompkoeling. In de zomer wordt de koelte uit de grond gebruikt om de ruimtes in uw huis te koelen. In de winter wordt de afgevoerde warmte via compressors naar boven gehaald en vrijgegeven aan de te verwarmen ruimtes. Deze warmtepomp heeft dus zowel een verwarmende als verkoelende functie met het hoogste rendement.
- De lucht/lucht warmtepomp. Deze warmtepomp haalt de benodigde warmte uit de lucht en geeft die via een warmtewisselaar af in de woning. Tijdens de zomermaanden gaat dit systeem precies in de tegenovergestelde stand. Op dat moment wordt de warme lucht afgevoerd uit uw woning. Op deze manier heeft u met een lucht/lucht warmtepomp het hele jaar door een constante temperatuur in uw woning. Een lucht/lucht warmtepompsysteem produceert 2 tot 4 keer teveel energie dan benodigd is om te functioneren.
- De lucht/water warmtepomp. Dit systeem bestaat uit twee componenten; lucht en water. Dit systeem wordt vooral gebruikt voor sanitair warm water. Dit systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft die warmte vervolgens af aan het water. Op die manier kunt u verzekerd zijn van sanitair warm water, en vloerverwarming gebruiken als centraal verwarmingssysteem. De toestellen zijn compact en flexibel en toegankelijk voor renovatie en nieuwbouw.
- De zwembadverwarming. Door deze pomp kunt u het hele jaar door genieten van warm zwembadwater, ongeacht de weersomstandigheden. Een zwembadwaterwarmtepomp is eigenlijk een lucht/water warmtepomp. 70 tot 80 procent van de benodigde energie wordt aan de lucht onttrokken. Het resterende deel is klassieke stroom. U gebruikt op deze manier dus 4 keer zo weinig energie om uw zwembad te verwarmen.
- De hybride warmtepomp. Helaas staan niet alle woningen het toe dat er gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp omdat ze simpelweg niet voldoende zijn geïsoleerd. In dat geval is de hybride warmtepomp een perfect alternatief voor een gasketel. Hier worden een warmtepomp en gascondensatieketel gecombineerd. U bespaart ongeveer 25 procent op uw totale energierekening.
Dan is daar nog de warmtepompboiler. Dit systeem volgt hetzelfde principe als een warmtepomp. Het vangt warmte op uit de omgeving van uw woning en van het apparaat en vult die aan met elektrische energie om zo een gewenste temperatuur te bereiken.